עד לפני כמה שנים, מבנים מבטון נבנו בשיטות מעט מיושנות, שלא התייחסו לשיקולים חיוניים לצורך הגנה על קירות בטון בטווח הארוך.
גישה זו גרמה לכך, שמבני בטון מעל גיל מסוים מתחילים להראות סימני שחיקה וזקוקים לתהליך שיקום בטון מקצועי, כדי לשמור על רמת בטיחות סבירה ועל המשך תפקוד תקין של המבנה.
כיום הנושא מוסדר במסגרת תקנים, המחייבים לבצע תהליך שיקום מקצועי ויסודי למבני בטון ישנים.
כיצד יש להיערך לקראת ביצוע פעולות שיקום בטון ולמה זה נחשב תהליך כה מורכב?
אבחון לפני שיקום בטון
אחד הקשיים הגדולים בתהליך שיקום בטון הוא אבחון מקור הבעיה. הליקויים במבנה יכולים להיות נראים לעין, אבל עדיין לא לשקף את מקור הבעיה.
כך למשל, מבנים הנמצאים קרוב לים, חשופים לחדירת מלחים, הגורמים להגדלת נפח הברזל וזו הסיבה להרס שנגרם לבטון. במקרה כזה, נדרשת פעולת שיקום הכוללת התייחסות לבטון, אך גם לברזל עצמו.
משום כך, אבחון נכון של הגורם לליקויים בבטון, הוא השלב הראשון והחשוב לפני תחילת עבודות השיקום. בעלי מקצוע מיומנים, בעלי הכשרה ספציפית, יכולים לבצע אבחון מקצועי, שיגלה בדיוק מהי הסיבה לליקויים בבטון. כדי לאבחן את הליקויים בבטון באופן מקיף ויסודי, משתמשים בקידוחי בטון ובדיקות על ידי מעבדה מוסמכת, כדי שפעולות השיקום לא יהיו רק אסתטיות, כי אם גם אפקטיביות בטווח הארוך.
קביעת הפתרון המתאים לשיקום בטון
התקן החדש יחסית, לא משאיר גם כאן מקום לטעויות. למעשה, קיימות בתקן הנחיות מפורטות ומדויקות, כדי להבטיח, שכל סוג של ליקוי בבטון, יטופל בהתאם לגורם שיצר את הליקוי מלכתחילה.
התקן מגדיר סוגים שונים של פעולות שיקום בטון, לצורך הגנה מפני גורמים מזיקים, לצורך חיזוק המבנה וכן לצורך הגברת העמידות בפני תהליכים כימיים.
גם סוגי החומרים המתאימים לביצוע פעולות שיקום בטון מוגדר בפירוט בתקן ואף מסווגים לפי רמת העמידות שהם מסוגלים לספק למבנה, לפי פרמטרים כמו מיקום המבנה בקרבה לים, גובה המבנה, רמת האכלוס של המבנה ועוד.
ביצוע בדיקה אחרונה לפני תחילת עבודות
גם לאחר גיבוש החלטה לגבי אופי פעולות השיקום, עדיין לא ניתן להתחיל בעבודות השיקום. יש לבצע סוג של ניסוי, על קיר הבניין, על פני שטח בגודל 10 מ"ר, כדי לוודא שהפעולות והחומרים שנבחרו לביצוע השיקום, אכן מתאמים לצרכי הבניין. תוצאות הניסוי נבדקות על ידי המתכנן והקבלן. רק לאחר שהם מאשרים – ניתן להתחיל בעבודות השיקום לפי התוכנית.
לסיכום
עבודות שיקום בטון הן עבודות חיוניות לשמירה על תקינות המבנה, על בטיחות השוהים במבנה ועל סביבת המבנה המטופל. יחד עם זאת, לצורך ביצוע מקצועי של העבודות, יש להיערך ולהתכונן בהתאם לדרישות התקן העוסק בנושא.
למידע נוסף בנושא שיקום בטון – צרו איתנו קשר!